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  1. 夙川学院短期大学研究紀要
  2. 第14号

女子学生における栄養の心理に関する一側面 : 嗜好・料理のセンスおよび食欲

https://doi.org/10.20840/00000416
https://doi.org/10.20840/00000416
45e8dd6c-a688-4fd6-878f-585879003589
名前 / ファイル ライセンス アクション
女子学生における栄養の心理に関する一側面 女子学生における栄養の心理に関する一側面 : 嗜好・料理のセンスおよび食欲 (977.4 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2020-03-10
タイトル
タイトル 女子学生における栄養の心理に関する一側面 : 嗜好・料理のセンスおよび食欲
タイトル
タイトル Some Aspects of Nutrition Psychology Among Girl Students : Taste, Cooking Sense and Appetite
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.20840/00000416
ID登録タイプ JaLC
著者 河南, 恒子

× 河南, 恒子

河南, 恒子

ja-Kana カナン, ツネコ

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三木, 早苗

× 三木, 早苗

三木, 早苗

ja-Kana ミキ, サナエ

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Kannan, Tsuneko

× Kannan, Tsuneko

en Kannan, Tsuneko

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Miki, Sanae

× Miki, Sanae

en Miki, Sanae

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 食に関わる諸因子を心理的な側面から分析し、食に対する順応性や弾力性をみるために、女子短大生400名を対象に嗜好因子テスト、料理のセンステスト、食欲因子テストを行い、次の結果を得た。1)嗜好因子テストの結果、女子学生の約半数が嗜好第2度に属し、献立や調理についての知識や技術を中等度身につけ、食生活に関する社会的配慮や生理学的・心理学的な諸反応においても中等度の傾向を示していた。2)専攻別における嗜好指数、料理のセンス指数、食欲指数は食生活2と栄養士1の学生が高く、食に対する順応性、志向性が強い傾向がみられた。3)料理のセンスの因子分析では、清潔や整理・整頓については約半数以上の学生が積極的に実行しているが、稽古については積極的な態度に欠け、創意する努力も少なく、季節感が乏しく、美的関心がうすい。生活環境の変化に対して敏感なものが少ないように思われる。4)保育専攻の学生は他の専攻学生に比べて各因子指数が低く、他の専攻学生と指数間には有意差(P<0.01)が認められた。5)食に対する教育環境の違いが嗜好や料理のセンス・食欲に大きく影響することが推察される。
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 In order to ascertain the adaptability and elasticity of food by analysing the factors involved in food from the psychological aspect, taste factor, cooking sence and appetite factor tests were conducted with 400 female junior college students. The results are as follows: 1) According to the taste factor test, the majority of female students fall under the Second Degree of Taste, and are familiar to a medium degree with the knowledge and techniques used in formulating menus and cooking, and are also normal in their social considerations and physio-psychological reactions. 2) With respect to the taste index, cooking sense index and appetite index according to their major, students of the Food Life Program 1 and Dieticiam Program 1 showed a higher value, demonstrating a strong tendency in both adaptability and awareness of food. 3) The cooking sense factor analysis showed that the majority of students positively carry out cleaning and neat arrangement. With respect to studying; however, they lack a positive attitude, make little effort to create something, are short of seasonal sense, and have little aesthetic interest. In addition, the numbers of students sensitive to changes in their living environment were conspicuously small. 4) Students majoring in Physical Education show a lower index in all factors than the other majors, demonstrating a significant difference (P <0.01). 5) It is assumed that the difference in educational environment for food largely affects taste, cooking sense, and appetite.
書誌情報 夙川学院短期大学研究紀要
en : Bulletin of Shukugawa Gakuin Junior College

巻 14, p. 93-110, 発行日 1989-12-25
出版者
出版者 夙川学院短期大学
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 02853744
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00332700
論文ID(NAID)
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ NAID
関連識別子 110004639731
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-05-15 08:46:08.558284
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